Staalicus, daadkrachtige ondersteuning
  • Home
  • Services
  • About
  • Contact
  • Privacy Statement
  • Boeken







​De wondere wereld van marketing

Werken voor je sponsorgeld

4/1/2018

0 Reacties

 
Alle marketeers die voor grote of kleine merken werken zijn bekend met het fenomeen. Wekelijks, soms dagelijks komen ze binnen, de sponsoraanvragen om aankomend kampioen PietjePuk of supertalentvolle dochter ZusEnZo te sponsoren tijdens  haar weg naar de top. Liefst niet in natura maar met keiharde euro's.

En dan zijn er de salesmensen en accountmanagers die een belangrijke lead opvolgen. Natuurlijk is daar wel een sponsorbudgetje uit de marketingpot voor nodig, je moet tenslotte wel laten zien dat je deze toptalenten serieus neemt. Natuurlijk is er een tegenprestatie in de vorm van het logo op hun kleding, een banner op de website en uiteraard rijdt amazone x of ruiter y overal met onze promotiematerialen in de rondte.

Na het officiële moment van het tekenen van het contract gaat dat twee weken goed, maar in het derde weekend verschijnen op de facebook pagina foto’s zonder promotiematerialen. Een belletje leert ons dat de spullen in de was zitten, of we even wat meer jassen en fleecedekens kunnen laten bezorgen. 
Na een paar maanden blijkt dat zich ook een kledingsponsor heeft aangediend. Dat kan men natuurlijk niet weigeren, die blingbling blousjes zijn wel erg fijn om te dragen. Ja hoor, de kledingsponsor heeft er wel mee ingestemd dat de logo's op de kleding erbij kunnen. Het moet nog wel even geborduurd worden. Sorry, dat kan even duren. En o ja, dat kost ook 10 euro per item, wie gaat dat betalen?

"Je vraagt wel veel", zegt de amazone. "En het jaarlijkse kerstpresentje is ook niet om over een huis te schrijven." Toegegeven, de bedragen die de meeste merken kunnen bieden zijn in verhouding tot Rolex en Audi minimaal, maar dat geldt ook voor de kosten voor de sponsors. De winstmarge op een zak voer, een osteopathiebehandeling of een zadeldekje zijn van een andere categorie dan een auto. Deze 'kleintjes' zullen dus altijd een subsponsor zijn en blijven, en dat is prima.

Gelukkig zijn er ook uitzonderingen, mensen die in de eerste plaats achter jouw producten of diensten staan en echt blij zijn met de ondersteuning. Zij bellen zelf op wanneer er een rondleiding gepland staat, of hebben de tegenwoordigheid van geest  om een jasje aan te trekken bij een tv interview. Wat een zaligheid om met deze mensen samen te werken.
​
Toch zou ik willen pleiten voor een module ‘omgaan met sponsoring’ bij opleidingen vanuit de sportbond en bijvoorbeeld als onderdeel van de A-kader trainingen. Het is tenslotte een inkomen, en sporters mogen best werken voor hun geld, of is dat teveel gevraagd? Teveel met name jonge sporters vinden dat ze ‘recht’ hebben op sponsorgeld maar mensen, laat me je dit vertellen. Sponsorgeld is geen liefdadigheid. De marketeers moeten iedere euro keihard verantwoorden, niet alleen naar de directeur, maar ook naar hun andere klanten.
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Auteur

    Als ZZP-er in de paardenwereld schrijft Carolien over de wondere wereld van marketing.

    Archieven

    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018

    Categorieƫn

    Alles

    RSS-feed

Proudly powered by Weebly
  • Home
  • Services
  • About
  • Contact
  • Privacy Statement
  • Boeken